Ingooigem (10km)

Ingooigem, deel van de Belgische gem. Anzegem, prov. West-Vlaanderen, tot 1977 (2137 inw.) een zelfstandige gemeente, in Zandlemig Vlaanderen.

Ingooigem?  Juist Stijn Streuvels woorde er.  Je start aan de neogotische St. Antoniuskerk.  Tegen de rechterzijgevel staat het grafmonument van Hugo Verriest, aldaar pastoor van 1895 tot 1912.  Het werd gemaakt door Karel Lateur, broer van Frank, alias Stijn Streuvels.  Tegen de kerk staat ook zijn grafmonument, met een Streuvelskop in reliëf.  Een ontwerp van zoon Paul.
Met de rug naar het portaal volg je even de drukke weg naar rechts.  Enkele honderden meters verder - aan café In d'Halve Maan- ga je naar rechts.  Aan het einde van deze straat zwenk je even mee naar links.  In de bocht moet je rechtsaf, de Scheikhoekstraat.  In de verte zie je een houten molen.  Dit is een rustig weggetje, wat niet gezegd kan worden van de weg waar je naartoe stapt.  Dus ga je onmiddellijk voorbij de Tjampensbeek linksaf.  Aan de hoeve even verder wordt de weg een aardeweg.  Dit is het enige stukje van de route waar wandelaars met buggy's problemen kunnen hebben.  Op het einde duik je onder de spoorweg door.  Wat verder neem je rechts de Materzeelstraat.  Nu wordt het even lichtjes klimmen, tot bij een stopbord.  Rechtdoor.  Je dwarst de spoorweg.
Rechts zie je de houten Landergemmolen.  Aan het kruispunt rechtdoor, maar ga eerst even naar rechts om een kijkje te nemen bij de molen.  Wandel dan terug naar waar je vandaan komt.
In de Sterhoekhoeve kan je onder meer nieuwe aardappelen kopen, maar het wandelt wat moeilijk met een zak van 50 kilo in je nek.  300m verder zwenkt de weg naar links en moet je rechtsaf, richting Tiegem.  Al enkele meters verder volg je links de Borrestraat, genoemd naar 't Borrehof verderop.  Op het einde ga je rechtsaf, de Sprietstraat, en wat verder linksaf, de Bergendries, onder de hoofdweg door.  Je bocht mee naar links.  Aan je linkerkant heb je een mooi uitzicht op de kerk van Anzegem.  Aan het Berghof neem je rechts de Hollendries.  Die daalt naar de Nederbeek of Zijpte.  Negeer de Doornstraat rechts en de Bassegembosstraat links, wandel voorbij een kapelletje en houd aan de volgende splitsing rechts.  Je wandelt nu recht op het St-Arnolduspark af.  Onder die naam is nu het Holdenbroekbos bekend.   Vorige eeuw verschoof de St-Arnoldus verering van de kerk van Tiegem naar een kapel in dit bos, dat helemaal in de tijdsgeest met vijvers, paden en rotsen een romantische aanblik kreeg.  Arnoldus werd in 1040 in Tiegem geboren.  Hij werd monnik in Soissons.  De paus stuurde hem een paar keer als vredestichter naar Vlaanderen.   Arnoldus was goed tegen vele ziekten: 'Kanker, besmettende koortsen, verouderde ziekten en andere bezwarende toevallen...'  Hij werd ook aangeroepen tegen huwelijksontrouw en is nog altijd patroon van de brouwers.  Aan het bos gekomen ga je even naar rechts tot bij een ingang.  Het bisdom Brugge heet je welkom.  Neem rustig de tijd om het domein te verkennen en verlaat het aan de andere kant, bij het Jerichogebouw.
Rechtsaf en bergop, het Streuvelspad.  Je komt zo weer op dezelfde weg terecht.   Linksaf nu en tegenover nr.18 het stijgende pad links.  Boven linksaf.   Achter de haag rechts ligt in een privedomein de gerestaureerde Bergmolen of Stampersmolen, een stenen grondzeiler van 1880.  Op het einde van deze Bergstraat enkele meters naar links en vervolgens het pad rechts.  Je volgt verder rechtdoor de asfaltweg en slaat aan een kruispunt met kruisbeeld linksaf.  In de volgende bocht neem je de veldweg rechtdoor.  De weg eindigt op de weg Deerlijk-Ronse aan het Lijsternest.  Streuvels woonde er 65 jaar.  Nu is het Stijn Streuvelsmuseum er gevestigd.  Nog even rechtsaf en je bent bij de kerk.

Bron: Kreo, maandblad van Vakantiegenoegens

Anzegem, gemeente in België, prov. West-Vlaanderen, arr. Kortrijk, 41,78 km2, met 13!449 inw. De gem. Anzegem ontstond in 1977 door samenvoeging van de voormalige gelijknamige gemeente met Ingooigem, Kaster, Tiegem en Vichte.

Anzegem ligt in het overgangsgebied tussen Zandig en Zandlemig Vlaanderen, aan de noordoostelijke rand van de Kortrijkse regio. Ca. 51% van de werkgelegenheid wordt geleverd door de industrie, die hoofdzakelijk in de plaatsen Anzegem, Ingooigem en Vichte is gevestigd en textielveredeling en de fabricage van dranken, kleding, tapijten, matrastijk, meubelstoffen, landbouw- en wasmachines en bouwmaterialen omvat. Het aandeel van de werkbevolking in de landbouw bedraagt 5%, dat van handel en diensten 38,4% en 5,1% bedrijf onbekend.

De St.-Eligiuskerk behield het transept en de vieringtoren van de oorspronkelijke laat-romaanse bouw (12de–13de eeuw) in Doornikse kalksteen; het koor dateert uit 1686 en het schip werd in 1828 herbouwd en vergroot. Een houten windmolen (1781) werd in 1971 gerestaureerd. Er is tevens de enige watermolen in West-Vlaanderen, in het Hof van Walskerke (15de eeuw)

Stijn Streuvels
Streuvels, Stijn, pseudoniem van Frank Lateur (Heule 3 okt. 1871 – Ingooigem 15 aug. 1969), Belgisch Nederlandstalig schrijver, neef van Guido Gezelle, vestigde zich in 1891 als bakker te Avelgem.
Reeds zijn eerste verhalenbundel, Lenteleven (1899), maakte hem bekend. In 1905 vestigde hij zich te Ingooigem op het ‘Lijsternest’ (sinds 1980 Stijn Streuvelsmuseum), waar hij zich voortaan geheel aan zijn literaire arbeid wijdde. Hij was eredoctor van de universiteiten te Leuven (1937) en te Münster (1941) en van de Universiteit Suid-Afrika te Pretoria (1964). In 1962 werd hij onderscheiden met de Prijs der Nederlandse Letteren.