Izegem (7.6km)

Gerard De Keyserpad 

Izegem, gemeente en stad in België, prov. West-Vlaanderen, arr. Roeselare, 25,48 km2, met 26!492 inw.
Izegem, gelegen in Zandlemig Vlaanderen en de Mandelas, aan de Mandel en het Kanaal van Roeselare naar de Leie, is een belangrijk industriecentrum (met o.m. voedingsmiddelen, meubelen, schoenen, metaalverwerking en confectie in de plaats Izegem; machines en lederwaren te Kachtem). De kerngemeente Izegem is tevens een kleinstedelijk verzorgend centrum (onderwijsinstellingen). Van de werkbevolking is 20,6% werkzaam in de landbouw, 42,8% in de industrie, 45,8% in de dienstensector en 7% bedrijf onbekend.
Neogotische St.-Hiloniuskerk (19de eeuw). Verscheidene kastelen, o.m. 't Blauw Huis (18de eeuw). Schoeiselmuseum.

Startplaats van het pad is het begin van de Haaipanderstraat waar er ruime parkeergelegenheid is.  We gaan noordwaarts, steken de Gistelbeek over en komen aan Neyrincks kruis.  Even rechts en direct terug links de Haaipanderstraat volgen.  De Wielewaalstraat laten we rechts liggen en gaan verder noordwaarts.

De weiden rechts van ons waren vroeger het gemeentelijk stort.  Wat verderop stortte op 22 april 1944 een B17 bommenwerper neer.  Een huis werd vernield en één persoon werd vreselijk verbrand.  Links zien we het aloude Gistelhof.  Volgens de overleveringen was het hier vroeger een aantrekkingspool voor allerhande spoken, klopgeesten, vliegende honden en dergelijke.  Via een weggetje kon je naar het achtergelegen motje en verder langs de Gistelbeek naar de Merelstraat.  Volgens de legende zou het motje de plaats zijn waar het kasteel van de losbandige heer van Gistel verzonken is.  We komen bij de hoeve Vanacker.  Net voor de hoeve stond vroeger Ingelmunsterbos, daar speelden zich zware gevechten af in mei 1940.  Een duitser had zich verscholen in het vroegere ovenbeur van de hoeve Vanacker en kon van daaruit de Belgen in de rug bestoken.

We komen aan de Haaipanderstraat die we rechts nemen.  Het eerste huis was vroeger de herberg Gistelhof en op het einde links bevond zich de Haaipander, we nemen links de Doelstraat.

Het vervallen huisje dat we zien op de hoek van de Gistelstraat was vroeger de herberg "De Roobaard".  Deze hoek was menigmaal het toneel van serieuze vechtpartijen onder jongelui van Emelgem, Ingelmunster en Meulebeke.  Gewoonlijk was de aanleiding een vrijage.

We komen aan het "Katteputje" en kunnen kiezen; links de Doelstraat volgen (de korte versie) of rechts de Bilckstraat nemen en vervolgens links de Zusterstraat die ons terug in de Doelstraat brengt en even verder links terug naar de Haaipanderstraat waar we links nemen.   We zijn terug in Emelgem.  Let op de mooie hoeve rechts even voor de Haaipanderstraat.

Noordwaarts zien we de oude herberg "het Blomgat", reeds vermeld in 1600.

We komen in de Veldstraat, vlak voor Stormes kruis.  We gaan rechts en even verder links de "slag" in naar een hofstede.  Een voetwegelke loopt om de hoeve heen, recht naar de hofstede De Keyser (nu De Bruyne, dépot AVEVE)

In 1894 verleende Mgr. Debrabandere bisschop van Brugge, 40 dagen aflaat aan wie vijf onze Vaders en vijf Weesgegroeten bad, geknield voor het houten veldkruis langs het wegelke en hetzelfde tarief voor Stormes kruis.
De hofstede De Keyser werd in W.O. I zwaar beschoten tijdens het eindoffensief.   Moeder De Keyser werd gedood door een granaatscherf en de broer van Gerard werd op een kant doof door de luchtdruk.  Er sneuvelden ook ettelijke Duitse soldaten.   De staande klok in de woonkamer vertoont nog de sporen van die beschieting.

We hebben terug beton onder de voeten en komen wat verder voorbij de hoeve Vermeersch.  Destijds bewoond door Aloïs Vermeersch, burgemeester van Emelgem.  Zijn zuster verbleef in het klooster te Emelgem en gaf er les aan de kleuters, iedere dorpsgenoot van een zekere ouderdom heeft zuster Veva zeker gekend.
We komen in de Reperstraat en gaan links.
Net voorbij het kerkhof gaan we links het bos in.  Het Merelbos is pas recent aangelegd en genoemd naar de Merelstraat en Merelhoeve.  We volgen de noorderrand van het bos en komen langs een vijver en een verbouwde hoeve.  Op het einde van het bos gaan we een stuk over het verharde Merelpad en via het provinciaal Centrum "Het Venster" komen we bij een houtwal.

Deze houtwal is in feite de overwelfde Gistelbeek.  We staan zowat nabij "het Motje".  Deze meander was destijds dicht begroeid en een pleisterplaats voor vrijende koppeltjes.   Er lag een betonnen brugje dat je naar het Gistelhof voerde.

We volgen de Gistelbeek, komen voorbij de Mgr. De Keyserstraat en in de Merelstraat komt de Gistelbeek opnieuw te voorschijn.  We volgen het jaagpad langs de beek.

Nabij de Gistelbeek en in de Merelstraat stond voor enkele jaren "Buyse's hoveke".  Sifke en Geraarke zwaaiden er de plak en het was een ontmoetingsplaats voor heel wat wandelaars.   Gerard kwam uit een molenaarsfamilie.  Buysens molen stond op de hoek Baronstraat - Reperstraat.  Vader Buyse was ketser en nonkel was de molenaar.   Deze molen ligt nu te vergaan in
Sint-Eloois-Winkel maar de kans is reël dat hij eerlangs hersteld wordt en er terug pronkt als "De Lindemolen".

Dwars door de nieuwe verkaveling komen we terug in de Haaipanderstraat en zo zijn we weer aan ons vertrekpunt.

Met dank aan Mr.W.Boucquet, secretaris van "De Mandelstappers".

meander [hydrologie], grote rivierkronkel of -bocht, genoemd naar de sterk kronkelende rivier de Maeander (thans Büyük Menderes) bij Milete, aan de kust van Klein-Azië.

Sint-Eloois-Winkel, deel van de Belgische gem. Ledegem, prov. West-Vlaanderen, tot 1977 (3535 inw.) een zelfstandige gemeente, in Zandlemig Vlaanderen en het Kortrijkse Sint-Elooiskerk uit 1754, gerestaureerd in 1958. Kasteel. Houten staakmolen (18de eeuw).