Moorsele. Het Kezelbergpad.

Moorsele, deel van Belgische gem. Wevelgem, prov. West-Vlaanderen, tot 1977 (5800 inw.) een zelfstandige gemeente, in Zandlemig Vlaanderen en het Kortrijkse, aan de Heulebeek. Laat-gotische kerk (15de eeuw; grondig gewijzigd in 1910/1911). Waterkasteel (ca. 1340; verbouwd in de 18de eeuw).

Vertrekpunt: St-Maartensplein. Even rondkijken loont de moeite: de St-Maartens- en St-Kristoffelkerk (begin 15de eeuw): de oude delen, waaronder de geblokte vierkante toren zijn beschermd. De kerk werd volledig gerestaureerd en vergroot in 1910-11. Ze bezit schilderijen van Serafien Vermote (Moorsele 1788 – Kortrijk 1837) en een prachtige familiezerk der Grimaldi’s. Aan de overkant het rustoord met op de gevel een gedenkplaat voor dichter Cesar Gezelle (1876-1939) die hier mislezer was. In het groen het moderne gemeentehuis (1970). Vlak daarachter bevindt zich het Waterkasteel van 1340.
We nemen de Iepersestraat naar rechts en dwarsen de Ledegemse weg. Tegenover het Hof Ter Cauchie (of ter Kalsij) slaan we rechtsaf, de Tulpenlaan in. Bemerk het wapenschild van de familie De Beer boven de inrijpoort. In 1753 werden de goederen verdeeld en overgedragen aan het kapittel van Harelbeke. De hoeve werd genoemd naar de eerste gekalsijde weg doorheen Moorsele, de weg Ieper-Kortrijk. Rechtdoor, om de haag van het hoevetje heen, komen we op de buurt "Ouden Molen". Rechts bemerk je het vliegveld (bij goed weer drukke activiteit van sportvliegtuigen en valschermspringers). We lopen over een sloot: de Houten Hangelbeek. De Duitsers kanaliseerden de beek (aan je rechterkant) om het vliegveld droog te houden. Na het laatste huis wordt de verharde weg een graspad. Hier zie je de torens van Ledegem en Dadizele. We komen tegenover een kapelletje uit in de Dadizeelsestraat die we rechts volgen. Prachtige hoeve op onze linkerkant. Vroeger klingelde boven op de nok de angelusklok. We lopen rechtdoor, de Terkommerenweg in. Ook hier een prachtige hoeve rechts. We klimmen de berm op van de spoorweglijn Menen-Ledegem en stappen linksweg op de houten balken. We komen voorbij het vroegere station "De Kezelberg" (let op druk verkeer) en stappen tot aan het Brits kerkhof (1918). "The Cross of Sacrifice" of Kruis van het Offer beheerst het kerkhof. Op elke zerk staat het teken van het regiment, een godsdienstig symbool, naam en regiment, datum van overlijden en leeftijd. Onderaan een tekst die de familie van de overledene zelf koos. "Known unto God", gekend bij God staat op graven van onbekenden. Naast zeven Duitsers (zerken met vlakke rug) ligt er ook een Chinees begraven.
Een kleine variante (1 km.): men kan ook links de Korteweg (in Menen: Korte Waagstraat) (let op: er zijn geen straatnaambordjes) volgen tot men aan het einde van de huizenrij links de Ledegemsestraat inslaat. De spoorweg links volgen en zo terug naar het Brits kerkhof.

Wie meer tijd heeft, trekt de rijksweg Menen-Roeselare over.

We lopen nu rechtdoor omhoog. Aan de splitsing een stuk privaat (verharde) weg in, mee naar rechts tot aan een hoevetje. We lopen links rond de haag (respect voor de gewassen) en klimmen op een hoge grasberm die we volgen, eerst naar links, dan naar rechts tot we aan de rijksweg uitkomen ter hoogte van de herberg Het Boldershof. We dwarsen schuin links de rijksweg (let op: druk verkeer) en trekken weer de velden in. We houden recht aan op een hoeve. Aan de boom bij het hekken rechts af. We dwarsen het erf van een nette hoeve (hekken sluiten als er vee te zien is) en volgen het rijtje populieren om dan naar links te dalen. Bij helder weer zie je de Kemmelberg. We bereiken een verharde weg die we naar links volgen. Aan het asfalt: driegemeentenpunt: Moorsele, Menen en Geluwe rechts van de weg. Deze straat vormt ook de scheiding tussen de arrondissementen Kortrijk en Ieper. We lopen rechtdoor tot aan het kruispunt en slaan links af. Voorbij het grote kruis naar links de Galgestraat in. Zo bereiken we weer de rijksweg. Naar rechts, voorbij een garage (blijf op het fiestpad) en onmiddellijk naar links. Let op het silhouet van de Witte Molen en straks van de St.-Theresiakerk Wevelgem. We komen recht op een huizenrij af (Korte Waagstraat). Naar rechts en aan het laatste huis, links de Ledegemsestraat in tot aan de spoorweg die we links volgen tot aan het Brits kerkhof.
We slaan nu rechts af (wie de korte weg nam: links) : een graspad. Aan de hoeve steeds rechtdoor en zo bereiken we achter de kassen de Iepersestraat (kapelletje). Rechtsaf. We verlaten onmiddellijk rechts de asfaltweg, lopen voorbij de witte hoeve. Aan het einde van de weide aan je linkerhand, linksaf, recht naar de Hoeve ter Marren. Links rond de wal lopen en aan de ingang van de hoeve, scherp naar links terugkeren, dan mee naar rechts draaien en zo bereiken we de verharde Ketelstraat. Linksaf. Aan het volgende kruispunt, nabij verlaten erf, rechtsaf, voorbij een paar kleine huisjes. We dwarsen (een klein beetje naar rechts) de Dadizeelsestraat en lopen rechts voorbij de huisjes van "De Ark" en volgen het graspad dat leidt naar het Hof Ter Gracht (hoeve van voor 1350). We keren dan scherp terug naar links en komen weer aan de Hoeve Ter Cauchie in de Iepersestraat, slaan rechtsaf, recht naar het St.-Maartensplein, ons vertrekpunt.

Aan het Brits kerkhof kan het pad ingekort worden (9 km.).

Wie meer tijd heeft kan de Kezelberg overtrekken (14 km.).

Goede wandelschoenen gewenst. Laarzen bij vochtig weer (graspaadjes en aardewegen).

Wevelgem, gemeente in België, prov. West-Vlaanderen, arr. Kortrijk, 38,75 km2, met 31!056 inw.

Wevelgem, gelegen in Zandlemig Vlaanderen en het Kortrijkse, aan de Leie, is vooral een woon- en industriegemeente (o.a. meubelen, bouwmaterialen, machines, kleding, tapijten, garens). Industrieterreinen van Wevelgem en Gullegem-Moorsele. De eertijds bloeiende vlasnijverheid is nagenoeg verdwenen. Van de werkbevolking is 2,1% actief in de landbouw, 39,1% in de industrie, 50% in de dienstensector en 8,7% bedrijf onbekend. Klein regionaal vliegveld. Romeinse vondsten. Van de cisterciënzerabdij Muntdoorn- of Guldenberg (gesticht 1242, opgeheven 1797) rest nog enkel het Kloosterhof met ingangspoort. Eeuwenoude H.-Doornprocessie op O.-L.-Heer-Hemelvaart. Duitse militaire begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog.

De huidige gemeente Wevelgem ontstond in 1977 door samenvoeging van de toen opgeheven gelijknamige gemeente (14!521 inw.) met Gullegem en Moorsele.