Ruiselede

Ruiselede, gemeente in België, prov. West-Vlaanderen, arr. Tielt, 30,20 km2, met 5100 inw.
Ruiselede, gelegen op de grens tussen Zandlemig Vlaanderen en Zandig Vlaanderen, is een plattelandsgemeente (varkensteelt) met enige industrie (o.m. groot slachthuis en zetelfabriek). Radio- en televisiezendstation van de BRT (deels ook te Wingene). Rijksgesticht voor observatie en opvoeding (voor jongens) in het gehucht Sint-Pietersveld. Van de werkbevolking (1991) is 13, 3% werkzaam in de landbouw, 41,8% in de industrie en 42% in de dienstensector en 2,8% bedrijf onbekend. Laat-barokke O.-L.-Vrouw-Hemelvaartkerk met fraai Lodewijk XV-meubilair.

Aan de Kruiskerkestraat in de omgeving van het grenskruis kun je de auto parkeren. Toen een zekere heer Walter de Narvis in de 13de eeuw o.a. de grenzen van de parochies vaststelde stond het kruis er al. Stel je voor…
Stap door de Kruiskerkestraat. Voorbij de kerk aan je linkerkant. De eerste straat rechtsaf: de Gallatasstraat. De straat verwijst naar de Gallatasbossen, genoemd naar de heerlijkheid van Gallatas, de heerlijkheid van de kasselrij van Doornik, waartoe Ruiselede behoorde. Doorstappen tot aan het kruispunt. Rechtsaf in de Bruggesteenweg. Een eindje wandelen.
Laat de Bruwaanstraat en de Krommekeerstraat liggen. Eventjes verder nog altijd in de Bruggesteenweg duikt het kasteel van de familie Gallatas op. Een foto waard. Doorstappen tot aan het kruispunt met de Predikherenstraat, de Maria-Aalterstraat en de Vagevuurstraat.
Rechtsaf en onmiddellijk weer rechtsaf in de Planterijstraat. Haal nog maar eens de longen vol gezonde lucht. Je treft er naald- en loofbomen aan. Bemerk de zendtoren. Op de jaarwende van 1953 en 1954 botste een Engels vliegtuigje tegen een zendtoren. Balans: 11 doden. Volg de grillige bochten van de Planterijstraat. Je nadert het hoogste punt van de omgeving.
Zonder twijfel vestigden de Menapiërs en andere Germanen zich hier na het terug trekken van de zee. Op het einde van de Planterijstraat, rechtsaf in de Krommekeerstraat. Altijd in een bosrijke omgeving. Blijf de Krommekeerstraat volgen.
Aan de Bruggesteenweg linksaf en onmiddellijk weer links in de Bruwaanstraat. Bemerk je wat verder het kruisbeeld aan een boom? Er is een legende aan verbonden. In deze omgeving stond ooit een kasteel van de boosaardige heer van Bederwane. Waagde je het als vreemdeling zijn gebied te naderen, dan kreeg je steevast de honden op je afgevuurd. Op zekere dag naderde er een pelgrim. De honden werden losgelaten, maar die kwamen nooit meer terug. Bij volle maan kon je ze nog horen huilen. Met rammelende kettingen liepen ze door de bossen. Tot de dag dat een vroom iemand er een kruis ophing. De rust keerde meteen weer.
Je wandelt in een bosrijke omgeving. Eiken en beuken zorgen in de lente voor een ongelooflijk rijk schilderspalet. In de zomer fleuren de grasgroene varens de bodem op. Hazen en fazanten kan je er doen opschrikken. En dan is er die herfst met die warme kleuren. Al even mooi. Einde Bruwaanstraat, bevind je je weer in de Kruiskerkestraat waar de auto staat te wachten.