Rumbeke.

Rumbeke, deel van de Belgische gemeente en stad Roeselare, prov. West-Vlaanderen, tot 1977 (10!900 inw.) een zelfstandige gemeente, in Zandlemig Vlaanderen en de Mandelas, aan de Mandel en het Kanaal Roeselare-Leie.
Deels romaanse, deels gotische St.-Pieter-en-Pauluskerk (13de–15de eeuw; gerestaureerd in 1924) met neogotische toren (1865). Kasteel van Rumbeke (gebouwd ca. 1540, met 15de-eeuwse middentoren) met park (provinciaal domein Sterrebos, ca. 25 ha), aangelegd naar de 18de-eeuwse plannen van F. Simoneau; de sacristie is thans museum.

We vertrekken aan het cafetaria van het Sterrebos. Het prachtig bewaarde en nog steeds bewoonde kasteel uit de 16de eeuw toont ons de evolutie van een middeleeuws waterkasteel tot een sierlijk kasteel-landhuis in Renaissance stijl. In de 18de eeuw werd rond dit kasteel een bos aangelegd met zeven dreven die vanuit een centraal punt vertrokken en indertijd en mooi uitzicht gaven op zowel Rumbeke als Roeselare.
Aan de oostkant verlaten we het bos en stuiten bijna onmiddellijk op gasthof Vijfwegen, een herberg en hofstede van 1752, die toen onderdak gaf aan de bezoekers van het kasteel en haar naam ontleende aan de omliggende wijk. We wandelen een eindje door de Hoogstraat richting Rumbeke en nemen dan rechts de Braamstraat. Dit autovrije pad, aan weerszijden beplant met mooi verzorgde beukenhagen, brengt ons meteen weer in de villawijk tegenover het kasteel.
We vervolgen onze weg links, de Graaf de Limburg Stirumlaan in, en komen zo opnieuw in de Kaasterstraat die we rechts inslaan en helemaal ten einde lopen. Eventjes opletten bij het oversteken van de drukke rijksweg en dan de Koestraat in.
Rechts van de vallei van de Babilliebeek bevinden zich nog de imposante schoorstenen die boven het landschap uitsteken; de stille getuigen van steenbakkerijen die nog tot enkele dicennia geleden kilo’s klei uit de grond haalden. Naast de fabrieken liggen dan ook enorme kleiputten. De natuur paste zich wonderwel aan en een rijke fauna en flora ontstond. Eind 1994 werd dit dan ook een beschermd natuurgebied. Het bezichtigen van dit natuurgebied kan enkel op afspraak. (info op het stadhuis van Roeselare)
Toch snoepen we eventjes van deze natuurrijkdom mee en draaien voortdurend rond het gebied. Aan het einde van de Koestraat een stukje de drukke Moorseelsesteenweg linksop en daarna rechtsaf de Dadizeleleenstraat in. Op de hoek van deze straat met de Babiliestraat zien we de Zwarte Kapel, zo genoemd omdat de buitenmuren van onder tot boven bestreken zijn met teer.
De Babiliestraat rechts in passeren we een eind verder het Dadizeleleenhof. In de Boerenkrijg vonden in Rumbeke stiekem misvieringen plaats. We vervolgen de weg tot we straks de Bergstraat inslaan. Een honderdtal meter linksop bevindt zich villa" ’t Eksternest", een wit gebouw in fel contrast met de omgeving. Heel vaak worden hier gelegenheidstentoonstellingen gehouden en net voor de villa kunnen we genieten van een prachtig panorama op het Sterrebos en links de stad Roeselare.
Rechts van de Babiliestraat staat dan weer het aloude cafeetje "Het Roodhuis", dat dateert uit 1700. In vroegere tijden was het een bakkerij, kuiperij en herberg. En vandaag is het een welkom rustpunt voor moegestreden wandelaars.
Eventjes doorbijten nog, want met het Sterrebos opnieuw in het vizier is het niet zo ver meer. Enkel nog linksaf de Oude Maria’s Lindestraat in en dan de Rijksweg overwandelen en we belanden opnieuw bij ons vertrekpunt.