Snellegem.

Snellegem, deel van de Belgische gem. Jabbeke, prov. West-Vlaanderen, tot 1977 (1235 inw.) een zelfstandige gemeente, in Zandig Vlaanderen, aan het Kanaal Brugge–Oostende. St.-Elooiskerk met 12de-eeuwse romaanse middenbeuk, viering en achthoekige toren. Verscheidene oude huizen en hoeven (15de–17de eeuw). Van de omgrachte hoeve Oosthof (in oorsprong uit 941), een van de oudste en belangrijkste hofsteden van West-Vlaanderen, rest de 15de-eeuwse gotische toegangspoort. Snellegem was eertijds een kroondomein van de Merovingische koningen.

In het domein Vloetemveld staat een rijkdom van fauna en flora te kijk. Een oord van rust en stilte voor de wandelaar die een gratis nachtegaalconcert cadeau krijgt.
Het bewegwijzerde Baekelandtpad van circa 9km. slingert rond het vroegere Merovingische kroondomein Snellegem. De bossen werden in de 19de eeuw onveilig gemaakt door rover en boskanter Lodewijk Baekelandt, die uiteindelijk op de Grote Markt in Brugge terechtgesteld werd.

We starten op het dorpsplein van Snellegem waar ruim parkeergelegenheid is. De Romaanse toren van de kerk dateert uit de 12de eeuw. Tussen 1891 en 1893 werd een neogotisch gedeelte aangebouwd. Al in de 7de eeuw was Snellegem een Merovingisch kroondomein waar Sint-Elooi zijn bekeringsactie zou begonnen zijn. Naast de parking ligt het historische en beschermde Oosthof dat al bestond voor de eerste kerk werd gebouwd. Het is de oudste hoeve van West-Vlaanderen. Ze werd al in 941 vermeld.
Het meest opvallende is de gotische, gekantelde toegangspoort uit de 16de eeuw. Ook van de wal bestaat nog een gedeelte. Andere getuigen van het toenmalige ridderhof zijn een keldergewelf en een schoorsteenmantel.
In de latere Middeleeuwen leefden hier immers ridders van de Graaf van Vlaanderen. De befaamde literator Jacob van Maerlant schreef hier zijn beroemde werken. Later werd het Oosthof eigendom van de Heren van Meetkerke. In 1489 raakte het grotendeels vernield; in 1683 werd het platgebrand door de Franse veroveraars.
De wandeling loopt langs de Westmoere, Woudweg en het Cattebos. Even verder staat de Vloetemveldhoeve met aan het eind van de Baetsdreef de bossen van Vloetemveld. In 1296 werd dit moeras door Graaf van Vlaanderen Gwijde van Dampierre voor ontginning aan het Brugs Sint-Janshuis geschonken.
Een deel van het domein zou in 1929 tot munitiedepot worden omgevormd en thans wil men er een natuurreservaat van maken. Het Vloetemveld is een mooi gemengd bos met rijke onderbegroeiing en een groten verscheidenheid aan broedvogels. Slechts een beperkt aantal dreven zijn toegankelijk. Even verder bereikt de wandelaar het Hyldenghemhof uit 1281 waar een deel van de wallen bewaard gebleven zijn.
De tocht gaat verder langs het ovenkot van Catrysse’s hof, de Zomerweg; De Boerenmolen, het Stroperspad, café Den Os, het voormalige gemeentehuis met zonnewijzer uit 1783 tot aan de dorpskom.
Naast het kerkhof stroomt de Laenebeek die zorgde voor de toe en afvoer van het water voor de grachten rond het Oosthof. Over de beek zien we de Potence of het Galgenveld waar de Franken, op het pleintje voor het huis, rechtszittingen zouden gehouden hebben.