Make your own free website on Tripod.com

Wandelen in Spiere en Helkijn.

Spiere-Helkijn, gemeente in BelgiŽ, prov. West-Vlaanderen, arr. Kortrijk, 10,77 km2, met 1887 inw. Spiere-Helkijn, gelegen in Zandlemig Vlaanderen, aan de Schelde, de Spiere en het Spierekanaal, is een landelijke woonforensengemeente met taalfaciliteiten voor de Franstalige minderheid.
De gemeente ontstond in 1977 door samenvoeging van Helkijn en Spiere.

Starten kan aan de kerk van Helkijn. Via de Kerkstraat dwars je de Avelgemstraat, richting Stationsstraat. Opgelet. Links neem je een smalle weg die door de velden gaat. Mooi in elk seisoen. Wat verder bemerk je een bosje. Juist daar bevond zich het bisschoppelijk paleis. Het paleis telde 78 kamers, voorzien van prachtige zolderingen, parketvloer, schitterende zalen om er luxueuze recepties te houden.
Doorstappen. Voorbij enkele arbeidershuisjes. De Gaverdreef dwarsen. Wat verder duikt een Frankische hoeve op. De weg maakt een bocht naar rechts. Links: de hoeve het Wit Hof. Eerste straat links, de Hellestraat in. Rechtsaf in de Kraaibosstraat. Onmiddellijk linksaf in de Haagstraat. Na enkele grillige bochten bereik je de Pijpestraat. Linksaf. Eventjes je aandacht voor de kerktorens van Dottenijs en Kooigem. Voor je duikt de oude kasteelhoeve op. Je bevindt je op de grond van de voormalige Heerlijkheid van het Nederhof van Spiere. Door geboorte waren de onderdanen onderworpen aan de "Heerlijke Verplichtingen" zoals landbouwarbeid, herstellings- en onderhoudswerken aan het kasteel of betalen na gebruik van molen en oven, alsook financiŽle tussenkomst bij ridderslag van de oudste zoon of huwelijk van de oudste dochter van de heer.
Doorstappen in de Pijpestraat. Links een privť landweg die naar een kasteelhoeve leidt. Einde Pijpestraat: links de Jacquetbosstraat nemen. Wat verder links het kasteel van Spiere. Een prachtige bosdreef leidt er naartoe.
Verder de Jacquetbosstraat volgen. Voorbij het gemeentehuis, rechtsaf, het St-Robecijnplein. Op naar de St-Amanduskerk.
Van het St-Robecijnplein rechtsaf naar de Oudenaardseweg. Opgelet, volg de weg een 50 tal meter. Stap richting Spierekanaal, dat in de Schelde uitmondt. Het Spierekanaal werd in 1839 gegraven, is 8.4 km. lang en 16m. breed. Het sluit aan op het Canal de Roubaux. Stap verder langs de veldweg, richting Helkijn. Voor de oude zwemkom: een sluizencomplex.
Vervolg de weg langs de oever van de Schelde. Wat verder mondt de Grote Spierebeek in de Schelde. Dwars de brug over de Grote Spierebeek. Volg het jaagpad.
Links: het kasteel van Helkijn. Via het industrieel terrein en het jaagpad gaat het linksaf naar het centrum. Een beetje verder sta je weer bij de kerk.