Make your own free website on Tripod.com

Steenkerke (10km.)

Steenkerke, deel van de Belgische gemeente en stad Veurne, prov. West-Vlaanderen, tot 1971 (494 inw.) een zelfstandige gemeente, in de Westhoek, in de Zeepolders. Laat-gotisch St.-Laurentiuskerkje (16de eeuw) met romaanse middentoren.

Een parkeerplaats vinden we aan het snoezige St.-Laurentiuskerkje. Het is 16de eeuws, laatgotisch, maar het heeft een 12de eeuwse Romaanse toren van kalksteen. Naast het portaal wacht de roepsteen met afdakje, vanwaar alle nieuws verkondigd werd. Aan de overkant heeft zanger-beeldhouwer Willem Vermandere zijn vaste stek in de 130 jaar oude herberg ‘De Kroonbiljart’. Hij kan je helpen aan de sleutel van de kerk. Achter de kerk ligt een Belgisch militair kerkhof uit de 1ste Wereldoorlog. Een van de vele grafvelden in de Westhoek.
Aan café "De Zwaan" slaan we voor het bruggetje rechtsaf en volgen Steengracht-West. Het watertje krinkelt door de polders van Bachten-de-Kupe. Het licht speelt in de rietkragen aan zijn oevers. Een kapelletje uit 1879 is toegewijd aan de H. Goewaert. Waar die goed voor was, zullen misschien nog enkele oudjes uit het dorp weten. Het charmante bruggetje aan het kruispunt gaan we niet over. We trekken de Vaartstraat links in over de sluizen van de Steengracht. Een pijlrechte weg van 3 km ligt voor ons met het zo platte land en rechts de Lovaart. Sporadisch passeert wel een snelheidszieke autoduivel. Toch pauzeert een blauwe reiger even verder bij een weideplas. Ook een haas voelt zich goed in het veld.
We laten de afslag Minnaersstraat voor wat ze is en steken de Kromme Gracht over. De "vette kliete" (polderklei) oogt naturalistisch. Op een bord prijst een gelukkige koe, met bloempje tussen de tanden, een gamma zuivelproducten aan. Daarvoor moet je op het "Kaashof – De Walhoeve" zijn. In de verte pronkt het kerkje van Oeren, nu gebruikt als tentoonstellingsruimte. Aan een schilderachtig ophaalbruggetje over de Lovaart gaan we links de Oostover volgen. Waterhoentjes voyageren tussen de talrijke plasjes. Ons weggetje wringt zich tussen veld en wei. Beeldhouwer Luc Ledene zoekt hier in de rust zijn inspiratie.
Aan de okergele Knollekapel kiezen we links de Knollestraat en 500 m. verder opnieuw links de Minnaersstraat. Toch de moeite om eventjes tot bij de neogotische St.Jan-de-Doperkerk en het Pauwhof te lopen. Want, ja hoor, we zijn in Eggewaartskapelle.
Aan de huizengroep Zandeken steken we weer de Kromme Gracht over en nemen rechts de Haenestraat. Schaap nr.412 stopt met kauwen en kijkt ons schaapachtig aan. Anders gebeurt hier nooit iets. Nog wat gekrinkel en daar lokt het kerkje van Steenkerke ons al. In de dorpskom is het nog altijd even stil.

Het moment om de knoestige beelden van Willem Vermandere eens te bekijken.

Bron: Kreo, maandblad van Vakantiegenoegens