Make your own free website on Tripod.com

Vlamertinge

Vlamertinge, deel van de Belgische gemeente en stad Ieper, prov. West-Vlaanderen, tot 1977 (3805 inw.) een zelfstandige gemeente, in Zandlemig Vlaanderen en de Westhoek, aan de Grote Kemmelbeek. Verscheidene Britse militaire begraafplaatsen. Herbouwde gotische St.-Vedastuskerk (15de eeuw). Kastelen van Vlamertinge (1920 herbouwd, in Vlaamse renaissancestijl) en Roeselare (1912).

De auto kan je kwijt op het Mgr.Sixplein voor het prachtige gemeentehuis. Ofwel op het kerkplein achter de kerk.
Allereerst is er de Sint-Vedastuskerk, een bezoekje waard. Sint-Job wordt er geŽerd. Men diende er en dient er tegen zweren en huidziekten. De driebeukige neogotische kerk werd ca.1924 gebouwd ter vervanging van gotisch bedehuis, vernield in de eerste wereldoorlog. De laatgotische toren werd gespaard en dateert van 1905. Enkele schilderijen lonen de moeite. Van de kerk naar het Mgr.Sixplein is maar een stap. Elke zomer baadt het gemeentehuis in de bloemen. Volg de Poperingseweg. Links van de weg de sporthal(ex-gemeenteschool), rechts het bejaardentehuis. Ooit het kasteel Wintershove, eertijds helemaal omwald.
Loop er eens langs en keer dan terug naar de Poperingseweg. Doorstappen en de eerste straat rechts nemen, de Kasteelweg. In de bocht van de Kasteelweg kun je linksaf. Het weggetje leidt naar het sportdomein, waar enkele speeltjes uitnodigen om te ravotten. Op de bankjes kun je eventueel op adem komen.
Terug naar de Kasteelweg. Op het einde links in de Hospitaalstraat afslaan. Links een boerderij, rechts het kerkhof. Een eindje verder, bij de O.L.V.-kapel, een gezicht op het prachtige kasteel, eigendom van de familie du Parc. Een foto waard. In een bosrijke omgeving wandel je verder in de Hospitaalstraat. Ook al word je af en toe gestoord door gemotoriseerd vervoer, er wacht je een rustgevende tocht. Enkele kilometers ver. Altijd rechtdoor. Velden, beemden, bossen en groen.
Links duikt een Brits militair kerkhof op. Door de weide leidt het pad er je naar toe. Alweer een subliem verzorgd kerkhof dat jou wellicht aan het mijmeren zet over het geweld van weleer. Terug naar de Hospitaalstraat. Rechts leidt de Hospitaalstraat naar Elverdinge. Je stapt evenwel rechtdoor in de Gasthuisstraat. Links afslaan in de Sint-Pietersstraat. Een bochtje naar links. Groen en zuurstof zijn hier onmisbare troeven. Heb oor en oog voor fauna en flora.
Rechtdoor tot aan het kruispunt. Sla links af. Je bevindt je in de Kleine Brandersstraat. Rechtdoor richting Brandhoek. Het gehucht de Brandhoek heeft een eigen zaalkerk gewijd aan de H.Familie, met aangebouwde toren. Dwars de drukke Poperingseweg en de nog drukkere rijksweg. Houd de kinderen goed bij de hand. Stap verder in de Grote Brandersstraat.
Tot aan de Casselsestraat. Linksaf. Doorstappen tot aan de Lissewallestraat. Rechtsaf en volg de Lissewallestraat tot aan het einde linksaf in de Bellestraat, richting centrum. Opletten bij het dwarsen van de levensgevaarlijke rijksweg. Doorstappen tot aan de Poperingseweg. Alover de spoorweg. Linksaf richting kerk, richting Mgr.Sixplein.